Liga voor Mensenrechten Big Brother Awards Progress Lawyers Network
Big Brother Awards 2016

Big Brother? Zo 1984?! Helaas niet. Het recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, een fundamenteel mensenrecht, staat meer en meer onder druk getuige de steeds drastischere anti-terreurmaatregelen, constante monitoring van ons doen en laten door overheid en bedrijven, populaire maar datavretende apps, … . Kortom, met of zonder onze goedkeuring, en met of zonder ons medeweten, verzamelen overheden en bedrijven steeds meer persoonlijke informatie van ons. Willen we dat de overheid en bedrijven precies weten wat we eten, hoe we stemmen, wat onze (soms gênante) hobby’s zijn, en wellicht zelfs wat we op de wc doen?

Wij niet! Naar jaarlijkse gewoonte reikt de Liga voor Mensenrechten daarom samen met haar partners op 6 oktober de Big Brother Awards uit. Wie wint de oneervolle titel van grofste privacy-schender van het jaar? Jij bepaalt het.

Op welke van de volgende vier genomineerden stem jij?

Stem!

Vind jij jezelf ook meer waard dan 'de standaard'? Laat dit dan ook gelden voor je instellingen

Debat en uitreiking

Wil je meer weten over de Big Brother Awards en de vier genomineerden? Debatteer dan mee op 6 oktober met experten ter zake.

Privacysalon Progress Lawyers Network: Dataretentiewet 2.0

Tijdens de Big Brother Awards organiseert Progress Lawyers Network een workshop (‘privacysalon’) waar verschillende experten hun licht laten schijnen over de nominatie. Alle kanten van het verhaal zullen worden belicht. Wil je erbij zijn? Meld je hier aan!

Waarom organiseert Progress Lawyers Network dit privacysalon?

Op 29 mei 2016 werd de dataretentiewet 2.0. gestemd. Hij is van toepassing vanaf 28 juli 2016.

Vanaf die datum zijn providers en telecommaatschappijen opnieuw verplicht om al onze communicatiegegevens – telefoon, mail, sociale media, surfparcours… - te bewaren, en zo erom gevraagd wordt vrij te geven aan het gerecht of de staatsveiligheid. Opnieuw, want een gelijkaardige wet werd in juni 2015 door het Belgisch Grondwettelijk Hof vernietigd.

U bent gewaarschuwd. Ongecontroleerd communiceren via de moderne media is niet meer mogelijk. Elke communicatie wordt minstens twaalf maanden lang bewaard. Dit is een in de geschiedenis nooit geziene inbreuk op de privacy van ons allen.

De ‘nieuwe’ dataretentiewet negeert opnieuw de fundamentele kritieken die het Belgisch Grondwettelijk Hof, hierin bijgetreden door zes grondwettelijke Hoven van de Europese lidstaten én door het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, maakten. Zij stelden allen dat het massaal in bulk verzamelen van alle communicatiegegevens van alle burgers totaal disproportioneel is met het na te streven doel, zware criminaliteit en terrorisme aanpakken. ‘Dit vage gevoel gecontroleerd te worden kan een bepalende invloed hebben op de uitoefening door Europese burgers van hun vrijheid op meningsuiting en van informatie’, stelt Luxemburg.

De dataretentiewet versie 2.0. handhaaft volledig het principe dat de gegevens van alle burgers worden bewaard. Want: ‘Het is niet mogelijk de wet te wijzigen om tegemoet te komen aan de kritieken van de Hoven.’ De Hoven hadden gesteld dat bewaren van gegevens van alle burgers niet opging, en dat er voor het bewaren een onderscheid diende gemaakt te worden in functie van de categorieën van personen en het nut van de bewaring. Dit kan dus ‘technisch’ niet, zegt de regering, en dan negeren we maar deze essentiële kritiek van de Hoven, en trekken we niet alleen potentiële criminelen of terroristen, maar iedereen mee in het bad. Ook het vermoeden van onschuld komt zo op de helling.

Wij benoemen deze dataretentiewet 2.0. dan ook voor de Big Brother Award om drie redenen:

  1. hij betekent een historische afbraak van de privacy van alle burgers door elke moderne communicatie te bewarenen creëert zo een blijvend gevoel permanent onder staatscontrole te staan, wat de vrijheid van meningsuiting en van informatie bezwaart;

  2. de wet negeert de basiskritiek van de Grondwettelijke Hoven en van het Europees Hof van Justitie;

  3. de wet doet afbreuk aan het vermoeden van onschuld.

Wij roepen ook op om deze nieuwe wet aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof en dit proces te ondersteunen door een brede maatschappelijke protestbeweging ‘Niet met mijn privacy, niet met mijn communicatie’.

Zie hier het programma met alle genomineerden.